In regio Eindhoven ondersteunt Cyber4z bedrijven in de hightech- en maakindustrie de kans om zich beter te wapenen tegen cyber criminaliteit. Zo ontwikkelde ze onder andere een portaal met artikelen, een MISP-node, monitoring vanuit het NCSC en biedt verschillende cyber sessies aan.

Om overzichtelijk bij te kunnen houden welke participanten/organisaties zijn aangesloten. en de vele netwerkgegevens per organisatie bij te houden, is er een Neo4Z omgeving ingericht. Hierin staan dus de organisaties, contactpersonen, contactgegevens, netwerkgegevens en registreren we meldingen die we binnen krijgen vanuit de monitoring van het NCSC.

Het verbeteren van de cyberweerbaarheid(kennis) van bedrijven in de hightech- en maakindustrie in regio Eindhoven door het onderhouden en vullen van het portaal, het bijhouden van de MISP-node met relevante meldingen en het verzorgen van de monitoring vanuit het NCSC als extra dienst.

Om cyberweerbaarheid te vergroten onder de participanten, wordt er door Cyber4Z:

 

  • Een portaal (website) bijgehouden met cybersecurity en informatiebeveiliging -gerelateerde artikelen, templates, best practices en dreigingsinformatie onder andere.
  • Participanten kunnen dit als informatiebron gebruiken voor hun eigen organisatie.
  • Cyber4Z onderhoudt ook een MISP-node (website) waarop allerlei dreigingen (niet specifiek op Nederland gericht) binnenkomen vanuit het NCSC. Cyber4Z filtert deze en mocht het relevant zijn , wordt deze ook op het portaal gepubliceerd.

Participanten kunnen ook hun specifieke netwerkgegevens aanleveren, waarna ze gemonitord worden door het NCSC op dreigingen. Mocht er een dreiging zijn op een specifiek netwerkgegeven, komt dat in de mailbox binnen die wij (Cyber4Z) bijhouden. Wij sturen deze informatie vervolgens door naar de juiste persoon en organisatie.

Omdat er veel participanten zijn en de participanten tientallen IP adressen en URL’s aan netwerkgegevens aanleveren, zijn we Neo4Z hiervoor gaan gebruiken. Dit om enerzijds de netwerkgegevens overzichtelijk te hebben, het makkelijk te kunnen delen en het makkelijk opzoeken van gegevens en anderzijds de gegevens afgesloten zijn voor ongeautoriseerde personen.

De resultaten

Steeds meer organisaties sluiten zich aan bij het CWB, waardoor er ook steeds meer activiteit te zien is op het portaal. Organisaties zijn er bewuster mee bezig en zijn ook meer geïnteresseerd naar de onderwerpen en oplossingen binnen cyberweerbaarheid.

Sinds dat er is overgegaan naar administratie in Neoforce, is alles makkelijk op één plaats te vinden. Zowel contactpersoon en mail als specifieke netwerkgegevens en de registratie van oudere meldingen kunnen hierin makkelijk worden opgezocht.